Bryja je tradiční hustá polévka, která se připravovala ze sezonního ovoce. Obvykle se jedla v létě, o Vánocích se dělala z ovoce sušeného. Podávala se s vařenými bramborami i chlebem. Polévka se vařila ve velkém množství a byla v rodině na kraji blachy kde se udržovala teplá, k dispozici po celý den.
Suroviny: 2 hrušky, 10 švestek, 2 jablka, 2 lžíce hl. mouky, smetana, ml. skořice, cukr, špetka soli.
Do hrnce s vodou přidáme nakrájená jablka, hrušky, půlené švestky, trochu soli, skořice a povaříme. Pak uděláme zákletku ze zakysané smetany a mouky, přidáme k ovocnému základu a opět povaříme.
.
A u polévky si možná rádi přečtěte o koření Asafoetida
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Moravskoslezský kraj