Ve jméně polévky z Rokycanska se sice odráží zelená barva jedné z ingrediencí - lístků šťovíku, ale že by se vám kyselostí stahovala ústa, se bát nemusíte. Originální vývar je zjemněný lahodnou smetanou a jako křupavý návdavek v něm trůní opražené kostičky žemle. Brčálka je regionální specialita plzeňského kraje.
Suroviny: 3/4 l masového vývarum, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, hrst šťovíkových listů, sůl, mletý pepř, muškátový květ, 100 ml smetany a 2 žemle, na kostičky nakrájené a opražené na suché pánvi
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme studeným vývarem. Dobře promícháme, asi 20 minut povaříme a potom přecedíme. Osolíme, okořeníme mletým pepřem a muškátovým květem, zalijeme smetanou a ještě chvilku povaříme. Na závěr přidáme omyté a nadrobno nakrájené šťovíkové listy. Polévku přivedeme k varu a dále již nevaříme. Podáváme s opraženou žemlí.
.
A jako druhý chod můžete mít maso na naší směsi Arabica gril, ve které je káva
.
Další krajové recepty naleznete pod štítkem Plzeňský kraj