Suroviny: 400 g vepřové kýty, 2 stroužky česneku, 120 g měkkého salámu, 1 lžíce strouhaného křenu, 200 g kysaného zelí, hrstka sušených hub, 50 g slaniny, 2 lžíce sádla, sůl, mletý pepř, 1 lžička hladké mouky, 1 větší cibule, 3 dcl vývaru z kostí
Z vepřové kýty ukrojíme přes vlákno řez, naklepeme do tenka a mírně osolíme. Pak řízek naplníme směsí. Tu připravíme tak, že nakrájenou cibulku osmažíme na sádle spolu s drobně nakrájenou slaninou, přidáme salám nakrájený na kostičky, překrájené a podle potřeby propláchnuté zelí, strouhaný křen, uvařené překrájené houby, utřený česnek, pepř a vše krátce podusíme. Naplněný plátek masa spíchneme párátkem, obalíme v mouce, vložíme do sádlem vymaštěného pekáče a zvolna v troubě zapečeme. Plněné řízky vyjmeme, výpek zaprášíme zbylou moukou, osmažíme, zalijeme vývarem, rozšleháme a povaříme. Šťávu přecedíme přes hustý cedník, krátce ji podusíme a dochutíme solí. Nakonec do šťávy přidáme druhou část vařených překrájených hub.
Co k tomu: bramboráčky nebo opékané brambory.
.
A pokud není čerstvý, máme sušený křen
.
Další krajové recepty najdete pod štítkem Královéhradecký kraj