Recepty na Krajanec a krásné povídání máme přímo od paní Svatavy Blahynkové, starostky Blatnice pod Svatým Antonínkem. Recepty sesbírala paní Romana Habartová.
V minulosti si lidé museli vystačit se svými surovinami, které si sami vyprodukovali. Měli svá políčka, kde pěstovali brambory, zeleninu všeho druhu, obilí. Stravovali se jednoduše a skromně, bez větších nákladů. Maso, mléko a vejce produkovalo jejich vlastní hospodářství.
Krajanec patřil vždy do denního jídelníčku, jedná se o prastaré pečivo, které bylo laciné a rychlé na přípravu.Vzhledem k tomu, že se maso jedlo obvykle jen v neděli a zbytky v pondělí, tvořily obědy především husté polévky s nudlemi (lokšemi) i bez nich (hlavně luštěninové – hrachové, čočkové, fazolové, bobové nebo zeleninové, česnekový..). Druhý chod byl tvořen hlavně omáčkami (hlúpá (bešamel)se salátovými listy, trnková, křenová, zasmažená, koprovka, pajšl) nebo vařeným čerstvým či kysaným zelím, jejichž přílohou byl vždy krajanec, později kynutá buchta a až mnohem později knedlíky-šišky.
Suroviny: 1/2 kg hladké mouky, 1/4 litru kysané smetany nebo podmáslí, ¼ kg sádla nebo 100% tuk, sůl a 1/2 prášku do pečiva. (Místo tuku může být 250 g mletých škvarků).
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, pokud použijeme 100% tuk, tak ho nastrouháme. Vypracované těsto rozválíme asi na 1/2 cm a potřeme sádlem nebo 100% tukem. Pak třikrát přes sebe přeložíme a opět rozválíme. Toto těsto pak rozdělíme na dva díly, vytvoříme placku o tloušťce asi 2 cm, dáme na plech, posypeme např. solí a kmínem a pečeme na 180°C.
Dříve se podávalo jako příloha k pečenému masu a zelí,místo knedlíků. Je výborný i jako slané pečivo, třeba ke skleničce dobrého vychlazeného bílého vína.
A další recepty na Krajanec
Krajanec (Jarmila Franová, Boršice u Buchlovic)
Hladkou mouku /cca 30 dkg/, sůl, trošku rozpuštěného másla zaděláme kyškou nebo podmáslím, uděláme husté těsto, které dáme na pečící papír na plech a popícháme těsto
vidličkou a upečeme v troubě do zlatova. Podává se k bramborové máčce, případně se k tomu uvaří vajíčko natvrdo.
Krajanec (Ludmila Dvouletá, Polešovice)
500g hladké mouky, 2 vajíčka, 1 hrnek vody nebo mléka, 1 hrnek sádla nebo oleje, sůl, kmín.
Na vál prosejeme mouku a přidáme další ingredience. Jen tuku (nastrouhaného a tvrdého) přidáme zatím jen polovinu. Vypracujeme těsto, které rozválíme na plát asi 5 mm silný, potřeme (nastrouháme) zbylý tuk, zabalíme a třikrát převálíme. Necháme odpočinout a znovu převálíme. Pak plát vcelku přeneseme na vymaštěný plech. Potřeme mlékem (smetanou), posolíme a posypeme kmínem. Ve vyhřáté troubě pečeme dorůžova.
Krajanec (Anna Jansková z Kostelan nad Moravou)
hladká mouka, trochu mléka, 1 vejce, jeden bílek, trochu prášku do pečiva, máslo na potřeníSuroviny vymísit, rozválet na asi dva cm tlustý plát, potřít máslem, přeložit a rozválet, opakovat třikrát, potom položit na vymazaný plech a péct dorůžova na 180°C.
Krajanec (Mařatice)
1/2 kg hladké mouky, 2 vajíčka, 1 hrnek vody nebo mléka, 1 hrnek sádla nebo oleje, sůl, kmín
Krajanec (Staré Město)
1/2 kg hladké mouky, 1/4 l mléka nebo vody, 1 žloutek, 1 tvrdý tuk, sůl, 1/2 prášku do pečiva
Na vál prosejeme mouku a přidáme další ingredience - jen tuku do těsta dáme (tvrdý tuk nastrouháme) zatím jen polovinu.Vypracujeme těsto, které rozválíme na plát asi 1/2 cm silný, potřeme (nastrouháme) zbylý tuk, zabalíme a třikrát převálíme.Necháme odpočinout a znovu převálíme. Pak vyválíme a buď v celku přeneseme na vymaštěný plech nebo vykrajujeme kolečka apod.Můžeme potřít mlékem nebo smetanou, posolit, posypat kmínem apod.Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
Krajanec škvarkový (Marie Lekešová, Hluk)
2 Kg hladké mouky, 40 dkg škvarků, sůl, smetana nebo mléko (aby těsto bylo vláčné), 2 čajové lžičky cukru, 4 dkg kvasnic, 200 dkg sádla nebo másla, kmín.
Na vál osejeme mouku, uděláme v mouce důlek, dáme cukr, kvasnice, vlažné mléko nebo smetanu. necháme chvíli vzejít. Pak přidáme sůl, sádlo a pomleté škvarky. Vypracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout. Těsto rozválíme na dva větší pláty Z dílů vytvoříme placky asi 2 cm tlusté a dáme na plech. Posypeme solí a kmínem a pečeme.
.
A ke Krajanci by se určitě hodila koprová omáčka s našim voňavým koprem
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Jihomoravský kraj