Blatnický krajanec

21.01.2020

Blatnický krajanec

Jihomoravský kraj

Recepty na Krajanec a krásné povídání máme přímo od paní Svatavy Blahynkové, starostky Blatnice pod Svatým Antonínkem. Recepty sesbírala paní Romana Habartová.  

V minulosti si lidé museli vystačit se svými surovinami, které si sami vyprodukovali. Měli svá políčka, kde pěstovali brambory, zeleninu všeho druhu, obilí. Stravovali se jednoduše a skromně, bez větších nákladů. Maso, mléko a vejce produkovalo jejich vlastní hospodářství.

Krajanec patřil vždy do denního jídelníčku, jedná se o prastaré pečivo, které bylo laciné a rychlé na přípravu.Vzhledem k tomu, že se maso jedlo obvykle jen v neděli a zbytky v pondělí, tvořily obědy především husté polévky s nudlemi (lokšemi) i bez nich (hlavně luštěninové – hrachové, čočkové, fazolové, bobové nebo zeleninové, česnekový..). Druhý chod byl tvořen hlavně omáčkami (hlúpá (bešamel)se salátovými listy, trnková, křenová, zasmažená, koprovka, pajšl) nebo vařeným čerstvým či kysaným zelím, jejichž přílohou byl vždy krajanec, později kynutá buchta a až mnohem později knedlíky-šišky.

 

Suroviny: 1/2 kg hladké mouky, 1/4 litru kysané smetany nebo podmáslí, ¼ kg sádla nebo 100% tuk, sůl a 1/2 prášku do pečiva. (Místo tuku může být 250 g mletých škvarků).


Z uvedených surovin vypracujeme těsto, pokud použijeme 100% tuk, tak ho nastrouháme. Vypracované těsto rozválíme asi na 1/2 cm a potřeme sádlem nebo 100% tukem. Pak třikrát přes sebe přeložíme a opět rozválíme. Toto těsto pak rozdělíme na dva díly, vytvoříme placku o tloušťce asi 2 cm, dáme na plech, posypeme např. solí a kmínem a pečeme na 180°C.
Dříve se podávalo jako příloha k pečenému masu a zelí,místo knedlíků. Je výborný i jako slané pečivo, třeba ke skleničce dobrého vychlazeného bílého vína.

 

A další recepty na Krajanec

 

Krajanec (Jarmila Franová, Boršice u Buchlovic)

 

Hladkou mouku /cca 30 dkg/, sůl, trošku rozpuštěného másla zaděláme kyškou nebo podmáslím, uděláme husté těsto, které dáme na pečící papír na plech a popícháme těsto

vidličkou a upečeme v troubě do zlatova. Podává se k bramborové máčce, případně se k tomu uvaří vajíčko natvrdo.

 

 

Krajanec (Ludmila Dvouletá, Polešovice)

 

500g hladké mouky, 2 vajíčka, 1 hrnek vody nebo mléka, 1 hrnek sádla nebo oleje, sůl, kmín.

Na vál prosejeme mouku a přidáme další ingredience. Jen tuku (nastrouhaného a tvrdého) přidáme zatím jen polovinu. Vypracujeme těsto, které rozválíme na plát asi 5 mm silný, potřeme (nastrouháme) zbylý tuk, zabalíme a třikrát převálíme. Necháme odpočinout a znovu převálíme. Pak plát vcelku přeneseme na vymaštěný plech. Potřeme mlékem (smetanou), posolíme a posypeme kmínem. Ve vyhřáté troubě pečeme dorůžova.

Krajanec (Anna Jansková z Kostelan nad Moravou)

hladká mouka, trochu mléka, 1 vejce, jeden bílek, trochu prášku do pečiva, máslo na potřeníSuroviny vymísit, rozválet na asi dva cm tlustý plát, potřít máslem, přeložit a rozválet, opakovat třikrát, potom položit na vymazaný plech a péct dorůžova na 180°C.

 

Krajanec (Mařatice)

1/2 kg hladké mouky, 2 vajíčka, 1 hrnek vody nebo mléka, 1 hrnek sádla nebo oleje, sůl, kmín

 

Krajanec (Staré Město)

1/2 kg hladké mouky, 1/4 l mléka nebo vody, 1 žloutek, 1 tvrdý tuk, sůl, 1/2 prášku do pečiva

 

Na vál prosejeme mouku a přidáme další ingredience - jen tuku do těsta dáme (tvrdý tuk nastrouháme) zatím jen polovinu.Vypracujeme těsto, které rozválíme na plát asi 1/2 cm silný, potřeme (nastrouháme) zbylý tuk, zabalíme a třikrát převálíme.Necháme odpočinout a znovu převálíme. Pak vyválíme a buď v celku přeneseme na vymaštěný plech nebo vykrajujeme kolečka apod.Můžeme potřít mlékem nebo smetanou, posolit, posypat kmínem apod.Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.

 

Krajanec škvarkový (Marie Lekešová, Hluk)

2 Kg hladké mouky, 40 dkg škvarků, sůl, smetana nebo mléko (aby těsto bylo vláčné), 2 čajové lžičky cukru, 4 dkg kvasnic, 200 dkg sádla nebo másla, kmín.

Na vál osejeme mouku, uděláme v mouce důlek, dáme cukr, kvasnice, vlažné mléko nebo smetanu. necháme chvíli vzejít. Pak přidáme sůl, sádlo a pomleté škvarky. Vypracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout. Těsto rozválíme na dva větší pláty Z dílů vytvoříme placky asi 2 cm tlusté a dáme na plech. Posypeme solí a kmínem a pečeme.

.

A ke Krajanci by se určitě hodila koprová omáčka s našim voňavým koprem

.

Další krajové speciality najdete pod štítkem Jihomoravský kraj

Rubriky

Recepty podle názvů

Baťův řízek

.

Blatnický krajanec

.

Bolehošťský řízek

Bramborová buchta

.

Bramborová omáčka z Pomalší

.

Bramborové placky se škvarky

.

Brčálka z Rokycan

Černá ryba z Klášterní Skalice

.

Dršťková polévka z Brtnice

.

Dýňová paštika od Janičky ze Starého Sedloňova

.

Hanácká kaše z Vyškova

.

Hanácka syrnica

.

Hanácká trošková polévka

.

Hladká Anča z Podchlumí

.

Hnětýnky

.

Horňácké uzené maso

.

Houbová paštika s vůní tymiánu

.

Hubník z Krkonoš

.

Hukvaldské preclíky

.

Jabkance

.

Jehněčí pro Eduarda VII

.

Jehněčí se slivovicovou vůní

.

Jesenické masové knedlíčky

.

Jesenický hubník

.

Jihlavská kyselka

.

Jihočeské drbáky z Malčic

.

JIhočeský svítek

.

.

Jihočeské kapří hranolky

.

Jizerské dračky

.

Kamýcký kamýk

.

Karlovarská vřídelní polévka

.

Knoflík z Olomouce

.

Kočičí marš

.

Kočičí svatba

.

Kolednice z Chlumce nad Cidlinou

.

Kynuté knedlíky s borůvkovým žahouřem z Borovan

.

Kuchařka - Recepty Němců z Jizerských hor

.

Lačná pýcha

.

Liberecký vepřový závitek Reichenberg

.

Litoměřický závitek

.

Modrý vole s procesím

.

Mrkvánky

.

Mrzák z Vysočiny

.

Naháč z Vysočiny

.

Octová polévka ze Šumperka

.

Olomoucký řízek

.

Ostravský kotouč

.

Ovocná polévka Vodvárka

.

Pardubický vepřový špíz

.

Pavlišovský řízek

.

Pivní štrůdl z Plzně

.

Plněný pardubický perník

.

Plzeňský kynutý bramborák TOČ

.

Plzeňský guláš

.

Podlistníky z Valašska

.

Pohančená kaša se škrakú

.

Pražský flamendr

.

Pražský guláš

.

Pražský koláč

.

Pražský tlačenkový salát

,

Pumprnikl z Hradce Králové

.

Příbramský bác

.

Rampušák z Rokytnice

.

Rauchermad z Kálku

.

Řepánky z Kolína

.

Řezy od jeptišek z Dolních Lukavic

.

Slezská vařonka

.

Slepé myši ze Zlína

.

Sklářské brambory

.

Slezské špaldoto

.

Stříbrný jelení guláš

.

Střítěžské zelí

.

Svatební buchtičky z Blížkovic

.

Škvarkové placky z Pece pod Sněžkou

.

Škvarková pomazánka z Bzence

.

Šneci po pražsku

.

Švestouka

.

Šumajstr se škvarky

.

Trubičky z Blatničky

.

Trutnovské švestkové buchty

.

Valašská chabašťová polévka

.

Valašský domikát

.

Vepřové maso s jáhly

.

Zeleninová polévka s kvakou

.

Zelné šlíšky

-

Židovský kaviár z Dobrušky

.

Žitný chléb s kopřivami z Těšínska

MWMzYTBm