Suroviny: 500g polohrubé mouky, 100g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky, 1 ¼ hrnku vlažného mléka, 1 kostku kvasnic, 2 lžíce rumu, špetka soli, citrónová kůra, rum a sůl
Dále: olej nebo sádlo na smažení, trnky /povidla/, nebo marmeládu na plnění, šlehačku, smetánek - Pribinášek, ušlehaný tvaroh nebo hustý smetanový jogurt na zdobení
V hrnku zaděláme z kvasnic, lžičky mouky, lžičky cukru a trochy mléka kvásek. Pak třeme v míse do pěny cukr, máslo, žloutky a strouhanou citrónovou kůru. Přidáme prosetou mouku, sůl, rum a vykynutý kvásek. Těsto dobře propracujeme, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla vykynout. Vykynuté vyválíme na pomoučeném vále na plát asi 0,5 cm silný a vykrajujeme kolečka. Necháme ještě chvíli kynout /přikryté utěrkou/. Pak rozehřejeme tuk, bálešky roztáhneme rukou a vložíme do rozpáleného tuku. Smažíme nejprve pod pokličkou, po obrácení dosmažíme bez pokličky. Smažíme na středně silném ohni. Hotové necháme na ubrousku okapat.
Vychladlé plníme malou trubičkou dovnitř nebo potřeme do důlku trnkama či marmeládou a zdobíme dle chuti. Můžeme je také jen pocukrovat.
.
A také máme spoustu bylinek
.
Další krajové speciality najdete pod štítkem Zlínský kraj